Poliklinika Sunce Odjel Ginekologija

U Poliklinici Sunce AGRAM odjel ginekologije je opremljen najsuvremenijim ultrazvučnim uređajima koji omogućuju brzu dijagnostiku patologije ženskog spolnog sustava. Od postavljanja sumnje do konačne dijagnoze potrebno je kratko vrijeme. Svakodnevna suradnja s drugim medicinskim djelatnostima unutar poliklinike i individualiziran pristup pacijentu omogućuje nam tu posebnost.

Uska suradnja s medicinskim laboratorijem u izradi i praćenju tumorskih biljega te suradnja s odjelom radiologije gdje smo, između ostalog, razvili magnetsku rezonanciju male zdjelice s kontrastom, omogućuje ostavljanje dijagnoze unutar 24 sata i, u slučaju potrebe, upućivanje na bolničko liječenje.

Ginekološkim pregledima i uzimanjem PAPA testa koji služi kao probir u dijagnostici cervikalnog karcinoma, zajedno s našim citolozima sudjelujemo u prevenciji karcinoma vrata maternice.

prikaži sve...

Kod već postavljene dijagnoze cervikalnih intraepitelnih promjena (CIN I, CIN II, CIN III), imamo na raspolaganju ostale dijagnostičke i terapijska metode. Kolposkopija vrata maternice i biopsija bioptičkim kliještima ili LETZ biopsija, omogućuju nam bolji uvid jer se dobiveni materijal šalje na patohistološku analizu. Na raspolaganju nam stoji i LETZ konizacija, metoda koja najčešće dovodi do izlječenja. Ovdje treba istaknuti i uzimanje PAPA obrisaka vuve te vulvoskopiju i biopsiju vulve.

Ginekolozi u našoj Poliklinici-Agram obavljaju usluge ambulantnih zahvata iz područja male kirurgije (ablacije polipa vrata maternice, odstranjenje kondiloma, biopsija grlića materice itd.).

Aktivno i savjetodavno sudjelujemo u obradi i rješavanju problema bračne neplodnosti i planiranja obitelji. Koristimo cijelu paletu dijagnostičkih i terapijskih postupaka (laboratorijska i mikrobiološka obrada, folikulometrija, stimulacija ovulacije, urološka obrada, itd.).

U suradnji s radiološkim odjelom radimo radiološku histerosalpingografiju (RTGHSG) koja je najkvalitetnija dijagnostička, a ujedno i terapijska metoda u evaluaciji prohodnosti jajovoda i obradi steriliteta.. Osim žena u reproduktivnom razdoblju, bavimo se obradom i rješavanjem problema u menopauzi te planiranjem hormonskog nadomjesnog liječenja. Provodimo predkoncepcijsko savjetovanje za parove koji planiraju trudnoću te se u kontroli trudnoće vodimo principima moderne antenatalne skrbi što uključuje traženje i dijagnostiku preegzistentnih bolesti trudnice (šećerna bolest, srčane bolesti, hipertenzija, kronične infekcije, itd.) u uskoj suradnji s našim internistima i endokrinolozima. Tu je važno i prepoznavanje te liječenje poremećaja zdravlja trudnice vezanih za trudnoću (prijeteći pobačaj, prijeteći prijevremeni porođaj, preeklampsija, uroinfekcije, itd.).

Primjena lasera u suvremenoj medicini razvila se do neslućenih razmjera. Danas su pored upotrebe u raznim oblastima medicine laserski zahvati pronašli svoj put uspješne primjene i u ginekologiji. Sada već možemo govoriti o tome da je laser postao nezamjenjiv u liječenju mnogih bolesti i stanja.
Laserski tretman se preporučuje svim ženama koje imaju stresnu inkontineciju ili imaju sindrom opuštanja zidova vagine.Najčešće se radi o ženama srednje i starije životne dobi.
Termalni učinak laserske svjetlosti potiče ne samo aktivaciju kolagena, već i njegovo stvaranje odnosno kolagenoneogenezu, pojačavajući tako mišićnu snagu. Drugim riječima, cilj vaginalne rejuvenacije (pomlađivanja) jeste vraćanje rodnice i okolnog potpornog tkiva u njihovo prethodno anatomsko i funkcionalno stanje. Preciznim doziranjem i usmjeravanjem energije laserskih zraka postiže se praktički bezbolan učinak.
Suvremena ultrazvučna dijagnostika nam omogućuje rano prepoznavanje fetalnih komplikcija (ultrazvučna dijagnostika fetalnih malformacija, zastoj u rastu, infekcije, itd.). Ultrazvučni pregledi se provode kod svih trudnica i čine redovit (probirni) pregled tijekom nadzora trudnoće, dakle u niskorizičnoj populaciji. Pregledi uključuju ispitivanja za potvrdu normalnog razvoja trudnoće i rano otkrivanje poremećaja. Drugu skupinu čine ciljani ili odabrani pregledi i provode se kod trudnica s povećanim rizikom i opterećenom anamnezom (3D, 4D, obojeni dopler).

U Poliklinici Sunce-Agram rade se i rani neinvazivni testovi probira fetalnih anomalija koji uključuju rani kombinirani probir (ultrazvuk + biokemijski biljezi) u suradnji s našim laboratorijem, čiji su rezutati gotovi isti dan te NIFTY test (analiza fetalne DNA u krvi majke), čiji su rezultati gotovi unutar deset dana.

S populacijom mlađih žena i adolescentica radimo na savjetovanju zaštite od spolnih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju. Ukoliko je to potrebno, ginekolozi Poliklinike Sunce-Agram individualnim pristupom, zajedno s kolegama drugih specijalnosti u stalnom su kontaktu sa svojim pacijenticama i trudnicama te su dostupni za savjetovanje i rješavanje zdravstvenih problema.